Telefon Atakent Şube
Telefon Çamlıca Şube
Sağlıklı Dişler Sizi Bekliyor...

Pedodonti – Çocuk Diş

Pedodonti (çocuk diş hekimliği) 0-15 yaş grubundaki çocuklarının hem süt hem daimi dişleri; koruma; tedavi etme ve yeniden hastalık oluşumunu engellemeyi amaçlayan anabilim dalıdır. Bebeklik çağından başlamak üzere hem diş sağlığını, hem çene yüz gelişimini ilgilendirir.

İlk süt dişleri ortalama 6 ay civarında sürmeye başlar ve bu dönem ilk diş muayenesi yapılmalıdır.Süt dişlerin sürme öncesi döneminde, emzirme sonrası kret adı verilen dişlerin ileride süreceği bölgeler bir gazlı bez yardımıyla silinmelidir.Emzik, kaşık gibi objeler kesinlikle anne baba ya da bakım veren kişi tarafından kendi ağzından çıkarılıp çocuğa verilmemelidir. Çünkü çürük yapıcı bakterilerin bu yolla geçtiği bilinmektedir. Süt dişleri ilk ağızda göründüğü andan itibaren fırçalanmaya başlanmalıdır.Motor fonksiyonların gelişimi küçük çocuklarda tam olarak gelişmemiş olduğundan, çocuk kendi banyosunu yapana ya da tırnaklarını kesmeye başlayana kadar mutlaka ebeynler tarafından fırçalanmalıdır. Fırçalama günde iki kez yapılmalı; bunlardan biri gece yatmadan önce biri de gün içinde herhangi bir öğün sonrası olmalıdır.

Dişlerin çürük çıktığı konusundaki görüş yanlıştır. Diş sürmesi sırasında asidik ortama maruz kalan dişler hızlı bir şekilde çürümeye başlar ve bu şekilde algılanabilir. 1 yaşından sonra mümkün olduğunca gece beslenmesi kesilmeye çalışılmalıdır. Çünkü dişler ağızdayken yapılan emzirme sonucu normalde fazla karyojenik olarak kabul edilmeyen anne sütünün, tüm gece boyunca diş üzerinde kalması sonucunda karyojenitesi artmakta ve çürük yapmaktadır. Bu da  özellikle üst ön dişlerin ciddi harabiyetine neden olan; eskiden biberon çürüğü olarak adlandırılan erken çocukluk dönemi çürüklerine neden olmaktadır. Çok küçük yaşlarda oluşan bu çürük tipi çocuğun beslenme konuşma estetik gibi bir çok durumunu etkilemekle beraber, zamanla ağrı şişme gibi problemlere de neden olmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı beden sağlığımızın bir bütünüdür. Ağız bölgesinde tüm dişler tükürük nedeniyle birbiriyle ilişkilidir. Süt dişleri farklı düşme yaşlarına sahiptir. Özellikle 2. Süt azı dişleri 12 yaşına kadar ağızda kalmaktadır. Çürük sayısı arttıkça bakteri sayısı da artmaktadır. Çürük süt dişinde oluşan bir çürük hem alttaki daimi diş germini etkilemekte hem de özellikle karışık dişlenme döneminde süt dişlerinde bulunan çürükler sebebiyle bakteri sayısı artmış olduğundan daimi dişlerde de çürük oluşma riski artmaktadır. Bu nedenle de mutlaka tedavi edilmeleri gerekmektedir. Diş tedavileri yapılmadığı zaman ağız kokusu, ağrı, intraoral ya da extraoral abse gibi çocukların hayat kalitesini etkileyen ciddi problemlerle karşılaşılmaktadır.

Çocukların tedavi süreci yetişkinlerden farklıdır. Daimi olarak oluşacak dental fobinin önüne geçilmesi için mutlaka tedaviye alıştırılmalı. Uygulanan bir çok teknikle beraber çocuğun tedaviyi kabul etmesi ve sevdirilmesi sağlanmalıdır. Bu nedenle diş muaynesi için ağrı oluşumu beklenmemelidir. Çeşitli nedenlerle koltukta tedavisi yapılamayan çocuklarda;  tüm işlemler genel anestezi altında tek seansta tedavi edilebilmektedir.

Diş çürüklerinin tedavisinin yanında koruyucu diş hekimliği de çocuk diş hekimliği için oldukça önemlidir. Fissür örtücü, azı dişlerinin çürüğe en yatkın yüzeyleri olan çiğneme yüzeylerindeki derin ve dar girintilere (fissürlere) bakterilerin ve besinlerinin ulaşmasını, tutunmasını engeller. Böylece fissür çürüğü oluşumu engellenmiş olur.

Bunun yanında diğer bir koruyucu tedavi de fluorid uygulanmasıdır. Hastaların risk grubuna göre 3 ya da 6 ayda bir düzenli yapılan bu koruyucu tedavi ile hem diş mineralizasyonu desteklenmekte; hem de asit ataklarına karşı koruma sağlanmaktadır.