Telefon Atakent Şube
Telefon Çamlıca Şube
صحة الأسنان الانتظار...

Diş Beyazlatma – Bleaching

Diş beyazlatma (bleaching) işlemi nedir ve nasıl yapılır?

Diş beyazlatma dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Şu anda bilinen iki değişik diş beyazlatma yöntemi vardır. Bunlardan ilki hastanın kendi başına uygulayabileceği bir yöntemdir, aşamaları şöyledir:

  • Hekimin ağızdan ölçü alıp, dişlerinizin üzerine takabileceğiniz ince lastik kalıpları hazırlatması,
  • Hastanın kendisi için hazırlanmış özel kalıbın içerisine ilaç yerleştirerek bu kalıbı beyazlatılacak dişlerin üstüne günde en az 6 – 8 saat takması (tercihen uykuda),
  • Tedavinin ortalama 1 – 4 hafta içinde sonlandırılması.

İkinci diş beyazlatma yöntemi ise klinikte bir hekim tarafından yapılan diş beyazlatmadır ki aşağıdaki şekilde uygulanır:

  • Beyazlatıcı ilaç bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekim tarafından diş üzerine yerleştirilir.
  • İlgili dişin üzerine beyaz renkli ışık kaynağı belli bir süre tutulur.
  • İşlem bittiğinde sonuç hemen gözlenir.

Her iki yöntemde etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, diş beyazlatma tedavisinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.

Dişlerde istenmeyen lekelerin bir çok sebebi olabilir. En yaygın olanları; yaşlılık, dişleri boyayan maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, travmalar, eski protezler, kaplamalar, dolgulardır. Dişlerin oluşumu boyunca kullanılan antibiyotik (tetracycline) veya aşırı florit tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir.

Bu durum dişin yapısından ileri gelebileceği gibi dış etkenlerin boyaması ile, gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür sebebi ile, yaşlılıkla, dişe gelen bir darbe sebebi ile de olabilir.

Diş beyazlatma işlemi hemen hemen herkese uygulanabilir. Ancak, tedavinin etkili olamayacağı bazı durumlar vardır. Diş hekiminiz tam bir ağız içi kontrol ve teşhisi ile dişlerin bu işlem için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Dişleriniz sağlıklıysa daha beyaz ve doğal gülümseme için ideal bir çözümdür.

Diş beyazlatma işlemi zor ve zahmetli bir işlem değildir. Ağız sağlığı teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde dişleriniz çok kısa bir sürede, güvenli ve etkin olarak beyazlatılabilmektedir.

Diş beyazlatma tedavisi güvenli bir işlemdir. Yapılan araştırmalara göre, dişlerin beyazlatılması diş hekiminizin gözetimi altında yapılırsa son derece etkin ve güvenlidir. Dişler ve dişetleri hiçbir şekilde zarar görmez.

Genelde, ilk uygulamada beyazlama başlar. Ancak, ideal görüntüye ulaşmak için, uygulamanın 10 – 14 gün devam etmesi gerekir.

Dişler her zaman için eskisinden daha beyaz olacaktır. Ancak, hastaların alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak yılda bir – iki kez pekiştirme tedavisi gerekebilir.

Özetle bu tedavinin başarılı olabilmesi için neler önemlidir?

  • Kullanılan ilacın markası ve içeriği
  • Bu konuda deneyimli bir hekim tarafından tedavinin yürütülmesi
  • İlacın kullanılma şekli ve tedavi süresi

Tedavi sırasında eğer sigara içiyorsanız lastik kalıp ağzınızda iken sigara içemeyeceksiniz (ev ağartması için geçerli). Tedavi’nin süresince hafif soğuk sıcak hassasiyeti olabilir.